7 Eylül 2011 Çarşamba

Ramazan ve Bobo

Blogun açılmasının ve son entrynin girilmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçmiş, blogun köşe bucağı toz toprak dolmuşken, inceden bir sonbahar temizliği yapmak ve biraz cam pencere açarak ortamı havalandırmak için post-ramazan döneminde ilk entryi giriyorum. 

Malum ağustos ayında tüm memlekette ramazan eda edildi, pahalı iftarlar protesto edildi, lüks - islam paradigması irdelendi vs. Bu bağlam bobonun ramazan tecrübesine de bir yer vermek gerekir diye düşünüyorum. Malum hepimizin bildiği gibi boboluk "-mış gibi" yapmaktır. Hafif (değil aslında buram buram) çakmalık vardır bu toprakların bobolarının üzerinde. Özellikle son yıllarda mevlevilik, sufilik, elif shafak etrafında dönen mistik islam anlayışından bu bobolardan ellerinden geldiğince nasiplenmişlerdir. Onlar da sanki islamın derinliklerine vakıf olmuş, bu soft - islamın içinde post-materyal bir tin bulmuş havası vermeyi pek severler. Kah galata mevlevihanesine gidip siyah beyaz derviş fotosu çekmek, kah çukurcumadan cami alemleri alıp evi dekore etmek, kah allah/muhammed veya arapça herhangi bişi lafızlı (en popüleri min-el aşk) bijuteri mamülü kullanmak/takmak ve tüm bunları çok rafine ve derinlikli bir yolun taşlarıymış gibi göstermeye bayılır türk bobosu. 

Bu sürecin en enteresan dönemi de hiç kuşkusuz ramazan dönemidir. Bu dönem tüm çakma doğu - batı sentezi donelerini ortaya serme, tüm soft-islam anlayışının ipuçlarını faş etme dönemidir. Yeri gelir sırf caka satmak için enderun teravisine gider ve osmanlı müziği ile ibadetin nasıl da yoğrulduğu etrafına anlatır (hatta biraz tarih bilgisi de varsa osmanlı - bizans müziği etkileşimini de ekler anlatısına sonra ver elini doğubatı sentezi), yeri gelir süleymaniye külliyesinde kitap okur oradaki güvercinleri filan resmeder, yeri gelir temalı iftarlara katılır gider orada bilmem nereli şefin hurmalı sorbesini kaşıklar antresinden sonra vs. Tüm bunları yaparken de o ramazan kültürüne olan sahte hayranlığını filan çok islamcı gözükmemek kaydıyla sosyal medya araçlarında diğer bobolarla paylaşır. Diğer bobolar bunları like eder filan.. 

Kültürlerin kaynaşması, multi-kulti anlayışı, hoşgörü kültürü cart curt her türlü pisliğe bulanmış tüm o birlikte yaşama retoriği bu ay boyunca bobonun dilinden düşmez. Ne de olsa o engin hoşgörüyü kendince içselleştirmiş, mistik islama göz kırpan, mesneviden filan apardığı mısraları sağa sola post eden bir modern zaman dervişi. Böyle mesajları etrafına verecek ki, hem girdiği bol şile bezli ortamlarda hem de quasi müslüman çevrelerinde de onu sevsinler. Malum, bobolar herkesle iyi olmayı, barışçıl bir portre çizmeyi severler. Yalancı isyanların, makul orta yolların adamlarıdır onlar..     

1 yorum:

  1. Merhaba Üniversite bitirme projesi için "bobo" ları seçtim. fotograf cekimi ve röportaj yapabileceğim birilerini tanıyormusun. yardımcı olursan çok sevinirim. emircanbayram@outlook.com adresinden ulaşabilirsin.

    YanıtlaSil