21 Eylül 2010 Salı

Valde Tribuo

Evet değerli okurlar; elimize geçen gizemli günlüğün sırları çözüldükçe birbirinden ilginç bilgilere ulaşıyoruz. Örneğin, 2009 yılına kadar Cihangir'de faaliyet gösteren Büyük Bobo Tapınağı'nın o yıl Bobo'lar arasında oluşan büyük fikir ayrılığı sonucu bölündüğünü öğreniyoruz. Kayıtlara "büyük yarılma" veya orjinal Latince tabirle Valde Tribuo olarak geçen bu olayın Sigara Yasağı genelgesinin imzalandığı 19 Temmuz 2009 tarihine rastlaması aslında tesadüf değil.

Günlüğün sayfalarından İstanbul Bobo cemaatine uzun süredir iki gurup arasında oluşan bir hizip durumunun egemen olduğunu öğreniyoruz. Bu gruplardan bir tanesi organik beslenme ve sağlıklı yaşamı şiar edinirken, ikinci grup prensip olarak organik beslenmeye karşı durmazken tütün kullanımı konusunda taviz vermeyi reddediyor - hatta organik tütün kullanımını destekliyor.

İşte o melun tarihte bu iki grup arasındaki zıtlaşma zirve noktasına varıyor. 19 Temmuz günü Bobo cemaatinin sigara yasağı konusuda ortak tavır belirleme toplantısı sırasında tütün kullanımına karşı bobolardan biri J.S. Mill'den "harm principle"a dayandırdığı argümanıyla o sırada organik tütün saran Büyük Bobo Konseyi (BBK) üyelerinden birine saldırıyor. Buradan sonraki detaylar ise karışık. Günlüğün takip eden sayfaları kısmn yanmış olduğu için net bir bilgiye ulaşmak zor. Başka çeşitli kaynaklardan ulaştığımız bilgilere göre tütün tüketimi taraftarı BBK üyesi özgürlüğün mutlak ve bölünemez olduğunu sözyleyerek cevap veriyor. Yine bir başka rivayete göreyse tütün karşıtı Bobo'yu riyakarlıkla suçluyor.

Bu noktada detaylar net değil; ancak, bildiğimiz gerçek BBK üyesinden aldığı cevap karşısında sendeleyen çömez Bobo yanıbaşında sigara içen bir başka Bobo'nun üzerine devriliyor. Bu olayın doğruluğunu bilemiyoruz ama bildiğimiz tek gerçek o tarihte Cihangir'deki Büyük Tapınağın yanarak kül olduğu. Günlüğün sağlam sayfalarına göre Valde Tribuo neticesinde oluşan bölünme tütün yanlısı grubun Galata'da ikinci bir tapınak kurduğu, Cihangir'de kalan tütün karşıtı grubun ise yanan orijinal tapınağın yerine Van kahvaltıcısının karşısına yeni bir tapınak inşa ettiği yönünde. Öte yandan, Valde Tribuo sonucu üçüncü ve elit bir grubun bölünerek Balat'a göçtüğü de rivayet edilir. Ancak, günlükte böyle bire bilgiye henüz ulaşamadık.

Yazı dizimiz sürecek.

2 yorum: